„ПРАВИЛНО И ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“ С ЦОП ДРАГОМАН

На 23.01.2020г. екипът на ЦОП Драгоман проведе инициатива „Правилно и здравословно хранене“, в която взеха участие децата от на ЦНСТ Драгоман и КЦ Драгоман.

Беседата беше насочена към подобряване културата на хранене; внасяне на яснота у подрастващите по въпроса за необходимостта от здравословно хранене; за ползата от плодовете и зеленчуците; последиците от непълноценното хранене, както и видовете вредни храни.

В беседата, онагледена с различни групи хранителни продукти, се повиши информираността и способността за разграничаването на различните видове храни и тяхното въздействие върху нашето здраве, като децата се запознаха подробно и с хранителната пирамида. Не на последно място бе подчертана ролята на витамините и важността от физическата активност и спорта.

Децата се надпреварваха да покажат своите знания по темата и да споделят своя личен опит и предпочитания, признавайки, че често консумират нездравословни храни и напитки. В същото време разгледаха рецепти за здравословни ястия. Много от тях проявиха интерес към конкретни рецепти и имаха желанието в бъдеще да заменят вредните храни с по-здравословни такива.

Участниците успяха да изброят важни правила, които всеки трябва да спазва в своя хранителен режим и си обещаха и дори след края на беседата, децата продължиха да дискутират теми, свързани със здравословния начин на живот.